2014-07-18 12.35.05

Tomato Salsa and Homemade Tortillas / Salsa de tomate y totopos caseros

Homemade salsa is less expensive, tastier, and healthier than the jarred alternative. Plus, it’s a great excuse to eat more summer tomatoes (though you hardly need one). This recipe is so fast and easy that there’s no excuse not to also make homemade tortilla chips while you’re at it.

2014-07-18 12.34.43

 Tomato Salsa

Ingredients

  • 3 tomatoes, chopped
  • 2 onions, chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • ¾ teaspoon salt
  • 1 tablespoon vinegar
  • 1 ½ teaspoon oil
  • 1 cup chopped cilantro

Directions

Combine all ingredients in a large bowl.Cover and chill. Serve with raw vegetables, tortilla chips, or over fish or meat. Refrigerate leftovers. Makes 6 servings

 

Homemade Tortilla Chips

Ingredients

  • Corn or flour tortillas
  • Vegetable oil
  • Salt

Directions

Preheat oven to 400 degrees. Brush each side of the tortilla lightly with oil. Sprinkle with salt. Cut into wedges. Arrange on baking sheet and bake for 7-10 minutes until chips are golden.

 

2014-07-18 12.35.05 Salsa de tomate casera es menos cara, más sabrosa, y más saludable que la alternativa en un frasco. Además, es una excusa buena a comer más tomates de verano (pero casi no se necesita una). Esta receta es tan rápida y fácil que no hay excusa no hacer también los totopos caseros.2014-07-18 12.26.40

Salsa de Tomate

Ingredientes

  • 3 tomates, picadas
  • 2 cebollas, picadas
  • 2 dientes de ajo, picados
  • ¾ cucharadita de sal
  • 1 cucharada de vinagre
  • 1 ½ cucharadita de aceite
  • 1 taza cilantro picado

Direcciones

Combine todos los ingredientes en un bol grande. Cubra and refrigere. Sirve con verduras, nachos, o sobre pescado o carne. Refrigere las sobras. Sirve 6

 

Totopos caseros

Ingredientes

  • Tortillas de harina o maíz
  • Aceite vegetal
  • Sal

Instrucciones

Precaliente el horno a 400 grados. Cepille cada lado de la tortilla con un poco de aceite. Corte en trozos. Espolvoree con sal. Colóquelos en una bandeja de horno y hornee por 7-10 minutos, hasta que los totopos son doradas.

 

Post and photos by Jennifer Markowitz.

Recipe adapted from Just Say Yes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s