img696

Apple Carrot Slaw/ Ensalada de Manzana y Zanahoria

img696

Photo by: Jessica Mendoza

In October, the harvest we receive from upstate New York includes various types of apples, squash and other root vegetables (like carrots, beets and radishes), tubers (like potatoes), and bulbs (red and white onions). In the spirit of Fall, I decided to make a slaw using some of these seasonal ingredients: apples, carrots, cilantro and pumpkin seeds.

Yesterday we also served hot apple cider with a Chai tea blend (cinammon, nutmeg, cloves, and black tea). Cider is a delicious, sweet beverage and a Fall staple in the Northeast. Every year around this time supermarkets sell it. It was easy to enjoy the cider- all we had to do was heat it up and season it with Chai tea bags. Instead of buying each individual spice, it was more economical for us to buy the tea bags; $3 for the box.

         

Photo by: The Deep Fryer Depot

En octubre, la cosecha aqui en Nueva York se encuentra varios tipos de manzanas, calabasas, y vegetales que vienen de raices (como zanahoria, rabano y betabeles), tubérculos como papas y bulbos (como cebolla roja y blanca). En el espiritu del otoño, decidí cocinar una ensalada usando algunos ingredientes típicos de la época: manzanas, zanahoria y cilantro del mercado con semillas de calabasa (en Mexico decimos “pepitas” o en Peru, “zapallo”).

En el mercado este jueves, también servimos una bebida de manzana que se llama “cider.” Esta bebida dulce y deliciosa es tipico del Noreste. Lo preparamos con un  de Chai (que contiene canela, nuez moscada, clavo, y té negro). Era muy facil calentar el “cider” que compramos en Target y agregar las bolsitas de té. Pueden encontrar “apple cider” en cualquier supermercado en este tiempo del año. En vez de comprar cada especia solo, será mas economico comprar las bolsitas de té: $3 por caja. 

Apple Carrot Slaw

  • 1.5 cups apple, grated
  • 1.5 cup carrots, grated
  • 1 cup cilantro, chopped
  • 1/2 cup spring onions, chopped
  • 1/2 cup pumpkin seeds
  • juice of 1 lime
  • zest of 1 lime
  • 1 tsp celery seed (optional)
  • 2 cloves garlic, chopped or 1 teaspoon garlic powder
  • salt and pepper to taste

* This slaw can be served with sandwiches or accompany a main dish.

* Recipe is enough for about 8-10 sandwiches.

* It cost approximately $12.

Photo by: Jessica Mendoza

Ensalada de Manzana y Zanahoria

  • 1.5 tazas manzana, rallado
  • 1.5 tazas zanahorria, rallado
  • 1 taza cilantro, picado
  • 1/2 taza cebollin/cebolla china, picado
  • 1/2 taza pepitas de calabasa
  • jugo de 1 limón
  • cascara de 1 limón rallada
  • 1 cucharadita semilla de apio (opcional)
  • 2 dientes ajo picado o 1 cucharadita ajo en polvo
  • sal y pimienta al gusto

*Esta ensalada se puede acompañar con sandwiches, o otros platos principales.

*La receta approx. 8-10 sandwiches.

*Costo: approx $12.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s